ОБЕРЕЖНО – ГРИБИ!

  • 448

?                                  

                    Фото без опису

      Щороку у Вінницькій області реєструються десятки випадків отруєнь людей грибами. На лікарняні ліжка потрапляють як дорослі, так і діти. В поточному році в області  зареєстровано 3 випадки отруєнь грибами, в тому числі 1 випадок в Жмеринському  районі після вживання консервованих грибів. 

      В с. Крутогорб, Гайсинського району в перших числах вересня отруїлися 3 дітей із багатодітної сім’ї- віком 4-ри, 12-ть, 13-ть років та їх сусідка. На жаль 2 сестрички 4-х та 13-ти років померли.

    В зв’язку з цим Жмеринське  управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертається до мешканців району із закликом ще раз подумати перед тим, як прийняти рішення про збір та вживання дикорослих грибів.

       Беручи до уваги трагічний випадок в с. Крутогорб , враховуючи, що осінній грибний сезон в поточному році лише розпочався та з метою попередження  отруєнь  грибами рекомендуємо:

      Обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують в магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. Не купувати гриби, що продають вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.

    Просимо зважити на те, що жодна цінність грибів за смаковими та поживними якостями не може зрівнятися з життям людини.

   Якщо ви, все ж таки, відправились до лісу збирати гриби, пам’ятайте наступне:

  1. Ніколи не збирайте гриби, яких не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменші сумніви - краще його позбутися;
  2. Не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, тому що вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів;
  3. Не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;
  4. Не збирайте гриби в поліетиленові пакети;
  5. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  6. Не вживайте сирі гриби;
  7. Якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;
  8. Перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;
  9. Готові страви з грибів не слід довго зберігати, а вживати їх в день приготування або зберігати до наступного дня (не більше) в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;
  10.  Не давайте грибів  вагітним та жінкам, що годують груддю, людям похилого віку та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
  11. Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям.

   Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) - негайно звертайтесь за медичною допомогою!